Εύκολες συνταγές

Συνταγή σπαγγέτι με σάλτσα μπολονέζ

Σχετικά με τη συνταγή

Καλώς ήρθατε στην κουζίνα μου, όπου είμαι ενθουσιασμένος που μοιράζομαι μαζί σας τη συνταγή για τα λαχταριστά μακαρόνια μου με τη σάλτσα Bolognese! 🍝 Αυτό το κλασικό ιταλικό πιάτο είναι αγαπημένο σε όλο τον κόσμο και για καλό λόγο. Ο συνδυασμός αλ ντέντε σπαγγέτι και πλούσια, γευστική σάλτσα μπολονέζ είναι απλά ακαταμάχητος. Είτε μαγειρεύετε για ένα ζεστό οικογενειακό δείπνο είτε για να διασκεδάσετε καλεσμένους, αυτή η συνταγή σίγουρα θα εντυπωσιάσει.

Συστατικά

Ακολουθεί μια λίστα με τα συστατικά που θα γίνουν για να δημιουργήσετε αυτό το λαχταριστό πιάτο:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Μοσχαρίσιος κιμάς
1 λίβρα

Κρεμμύδι
1

Καρότο
1

Μίσχος σέλινου
1

Σελίδες σκόρδο
2

Τοματοπολτός
2 κουταλιές της σούπας

Κονσέρβες θρυμματισμένες ντομάτες
1 κουτάκι (28 ουγγιές)

Κόκκινο κρασί
1/2 φλιτζάνι

Ζωμός βοείου κρέατος ή λαχανικών
1/2 φλιτζάνι

Αποξηραμένη ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού

Αποξηραμένος βασιλικός
1 κουταλάκι του γλυκού

Αλάτι και πιπέρι
Για γεύση

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Noodles σπαγγέτι
8 ουγγιές

Τυρί παρμεζάνα
Για το σερβίρισμα

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτό το υπέροχο πιάτο, συγκεντρώστε παρακάτω τα εργαλεία και τα υλικά:

🍽️ Εργαλεία:

  • Μεγάλη κατσαρόλα για βραστό νερό
  • Βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα
  • Ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα για ανακάτεμα
  • Σανιδική κοπή και μαχαίρι για κοπή
  • Πρέσσα ή κιμάς σκόρδου (προαιρετικό)
  • Τρίφτης για παρμεζάνα

🥩 Υλικά:

  • Μοσχαρίσιος κιμάς: Η κρέας υψηλής ποιότητας προσθέτει βάθος και πλούσιο στη σάλτσα.
  • Κρεμμύδι, καρότο και σέλινο: Αυτά τα αρωματικά λαχανικά αποτελούν τη βάση της σάλτσας, παρέχοντας γεύση και υφή.
  • Σελίδες σκόρδου: Για μια απολαυστική νότα σκόρδου στη σάλτσα.
  • Τοματοπολτός: Συμπυκνωμένη γεύση ντομάτας που ενισχύει τον πλούτο της σάλτσας.
  • Κονσέρβες θρυμματισμένες ντομάτες: Δημιουργεί μια λεία και βελούδινη υφή στη σάλτσα Bolognese.
  • Κόκκινο κρασί: Προσθέτει μια νότα οξύτητας και βάθος στη σάλτσα.
  • Ζωμός βοείου κρέας ή λαχανικών: Ενισχύει τις αλμυρές νότες στη σάλτσα.
  • Αποξηραμένη ρίγανη και βασιλικός: Παραδοσιακά ιταλικά βότανα που εμποτίζουν τη σάλτσα με άρωμα και γεύση.
  • Αλάτι και πιπέρι: Για να αλατοπιπερώσετε τη σάλτσα στην τελειότητα.
  • Ελαιόλαδο: Χρησιμοποιείται για το σοτάρισμα των λαχανικών και το ρόδινο του κρέατου.
  • Noodles σπαγγέτι: Κλασική επιλογή ζυμαρικών για αυτήν τη συνταγή.
  • Τυρί παρμεζάνα: Τριμμένη πάνω από το έτοιμο πιάτο για μια απολαυστική πινελιά καρυδιού.

Προετοιμασία

  1. Ξεκινήστε ψιλοκόβοντας το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο. Μπορείτε επίσης να ψιλοκόψετε τις σκελίδες σκόρδου ή να χρησιμοποιήσετε μια πρέσα σκόρδου εάν προτιμάτε.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  3. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και το ψιλοκομμένο σκόρδο στο τηγάνι. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά τα λαχανικά.
  4. Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και προσθέστε τον κιμά στο τηγάνι. Σπάστε το με μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να ροδίσει και να μην είναι πλέον ροζ.
  5. Ανακατεύουμε τον πελτέ ντομάτα, φροντίζοντας να επικαλύπτει ομοιόμορφα το κρέας και τα λαχανικά. Αυτό το βήμα θα κάνει τις γεύσεις και θα δημιουργήσει ένα πλούσιο χρώμα στη σάλτσα.
  6. Ρίξτε το κόκκινο κρασί και σιγοβράστε για λίγα λεπτά, αφήνοντας το αλκοόλ να μαγειρευτείτε και οι γεύσεις να ενωθούν.
  7. Προσθέστε την κονσέρβα με θρυμματισμένη ντομάτα, μαζί με το ζωμό βοείου κρέας ή λαχανικών.
  8. Πασπαλίστε τη σάλτσα με αποξηραμένη ρίγανη, αποξηραμένο βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.
  9. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για τουλάχιστον 30 λεπτά έως μία ώρα, αφήνοντας τις γεύσεις να αναπτυχθούν και η σάλτσα να πήξει. Όσο σιγοβράζει, τόσο πιο γευστικό γίνεται!
  10. Ενώ η σάλτσα σιγοβράζει, βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά με σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente.
  11. Στραγγίστε τα μαγειρεμένα μακαρόνια και ρίξτε τα με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
  12. Σερβίρετε τα μακαρόνια με μια γενναιόδωρη κουτάλα από τη νόστιμη σάλτσα Bolognese από πάνω.
  13. Τελειώστε το πιάτο τρίβοντας λίγη παρμεζάνα σε κάθε μερίδα. Το τυρί προσθέτει μια απολαυστική πινελιά κρέμας και γεύση ξηρού καρπού.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής για μακαρόνια με σάλτσα Bolognese είναι περίπου 15 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον τεμαχισμό των λαχανικών, το ρόφημα του κρεάτου και το να σιγοβράσει η σάλτσα στη φωτιά. Μόλις σιγοβράσει η σάλτσα, θα πρέπει να μαγειρευτεί για τουλάχιστον 30 λεπτά έως μία ώρα, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν και η σάλτσα να πήξει. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορείτε να μαγειρέψετε τα ζυμαρικά με σπαγγέτι, τα οποία συνήθως χρειάζονται περίπου 10-12 λεπτά. Έτσι, συνολικά, μπορείτε να περιμένετε ότι ο χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος θα είναι περίπου 45 λεπτά έως μια ώρα.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegan φίλους μας, έχουμε μερικές απλές αλλαγές συστατικών για να κάνουμε αυτό το πιάτο κατάλληλο για τις διατροφικές σας προτιμήσεις:

  • Αντικαταστήστε τον μοσχαρίσιο κιμά με υποκατάστατο κιμά φυτικής προέλευσης ή θρυμματισμένο τόφου για παρόμοια υφή και περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
  • Παραλείψτε το τυρί παρμεζάνα ή χρησιμοποιήστε μια εναλλακτική vegan από ξηρούς καρπούς ή σόγια. Αυτό θα συνεχίσει να παρέχει μια τυρώδη γεύση και κρεμώδες τελείωμα.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

Για να διασφαλίσετε ότι τα μακαρόνια σας με σάλτσα Bolognese βγαίνουν τέλεια, ακολουθούν μερικές συμβουλές και κόλπα που πρέπει να έχετε υπόψη σας:

  1. Σοτάρισμα των λαχανικών: Αφιερώστε λίγο χρόνο όταν σοτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και το σκόρδο. Αυτό το βήμα επιτρέπει την ανάπτυξη των γεύσεών τους και προσθέτει βάθος στη σάλτσα.
  2. Μαγείρεμα του κιμά: Φροντίστε να σπάσετε το κρέας σε καθώς ψήνετε για να δείτε ομοιόμορφο ροδισμό και διανομή σε όλη τη σάλτσα.
  3. Μαγείρεμα της σάλτσας: Όσο περισσότερο σιγοβράζει η σάλτσα, τόσο πιο πλούσια και γευστική γίνεται. Στόχος για τουλάχιστον 30 λεπτά, αλλά αν έχετε χρόνο, αφήστε το να σιγοβράσει για μία ώρα ή περισσότερο για καλύτερα αποτελέσματα.
  4. Προσαρμογή των καρυκευμάτων: Δοκιμάστε τη σάλτσα πριν το σερβίρετε και προσαρμόζετε το αλάτι, το πιπέρι και τα αποξηραμένα μυρωδικά σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Θυμηθείτε, το λίγο πάει πολύ μακριά, γι’ αυτό ξεκινήστε με μια συντηρητική ποσότητα και προσθέστε κι άλλα αν χρειάζεται.
  5. Μαγείρεμα των μακαρονιών: Ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας για το χρόνο μαγειρέματος, αλλά φροντίστε να ελέγξετε για ετοιμότητα ένα ή δύο λεπτά πριν από την προτεινόμενη ώρα. Θέλετε τα νουντλς να είναι al dente, σφιχτά στη μπουκιά, καθώς θα συνεχίσουν να ψήνονται ελαφρώς όταν συνδυάζονται με τη σάλτσα.
  6. Σερβίρισμα και παρουσίαση: Για μια κομψή πινελιά, περιστρέψτε τα ζυμαρικά με σπάγγες σε ένα πιρούνι και το προσεκτικά στο πιάτο. Ρίξτε τη σάλτσα Bolognese πάνω από τα ζυμαρικά, φροντίζοντας να κατανέμονται ομοιόμορφα. Ολοκληρώστε με μια δόση τριμμένης παρμεζάνας ή κάνατε εναλλακτική λύση για την τελευταία πινελιά νοστιμιάς.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθεί μια ανάλυση των κατά προσέγγιση θρεπτικών αξιών ανά μερίδα μακαρονιών με σάλτσα Bolognese:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
450

Συνολικό Λίπος
15 g

Κορεσμένα λιπαρά
5 g

Χοληστερόλη
40 mg

Νάτριο
600 mg

Υδατάνθρακες
55 g

Ίνα
7g

Ζάχαρη
10 g

Πρωτεΐνη
25 g

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις συγκεκριμένες μάρκες συστατικών και τα μεγέθη μερίδων.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όσον αφορά τα σέρβις και την παρουσίαση, υπάρχουν μερικά βασικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη για μια εξαιρετική γευστική εμπειρία με τα Spaghetti Bolognese σας:

  1. Επιμετάλλωση: Σερβίρετε το πιάτο σε ατομικά πιάτα ή σε μπολ ζυμαρικών, φροντίζοντας κάθε μέρα να έχετε μια φωλιά μακαρονιών με μια γενναιόδωρη κουτάλα σάλτσας Bolognese. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στους επισκέπτες να ανακατέψουν τη σάλτσα στα ζυμαρικά, δημιουργώντας έναν απολαυστικό συνδυασμό γεύσεων.
  2. Γαρνίρισμα: Πασπαλίστε από πάνω μερικά φρέσκα ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού ή βασιλικού για ένα άψογο χρώμα και πρόσθετη φρεσκάδα.
  3. Εναλλακτικές επιλογές: Εξετάστε το ενδεχόμενο να σερβίρετε μια συνοδευτική σαλάτα με ένα ελαφρύ ντρέσινγκ μπινεγκρέτ ή ένα φρυγανισμένο σκορδόψιμο για να συμπληρώσετε το κυρίως πιάτο. Η σαλάτα προσφέρει μια αναζωογονητική αντίθεση με την πλούσια Bolognese, ενώ το σκορδόψωμο είναι τέλειο να σφουγγαρίσει για σάλτσα έχει απομείνει.
  4. Συνδυασμός κρασιών: Τα σπαγγέτι μπολονέζ συνδυάζονται υπέροχα με ένα κόκκινο κρασί μεσαίου σώματος όπως το Chianti, το Sangiovese ή το Barbera. Αυτά τα κρασιά ενισχύουν τις γεύσεις του πιάτου και παρέχουν ισορροπία.

Συνθήκες αποθήκευσης

Εάν έχετε υπολείμματα ή θέλετε να αποθηκεύσετε τα σπαγγέτι μπολονέζ για αργότερα, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:

  1. Ψύξη: Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει εντελώς πριν τη μεταφέρετε σε δοχείο αεροστεγών. Διατηρείται στο ψυγείο για έως και 3-4 ημέρες.
  2. Κατάψυξη: Εάν θέλετε να καταψύξετε τη σάλτσα Bologne, μοιράστε τη σε δοχεία που μπορείτε να κάνετε χρήση για την κατάψυξη ή επανασφραγιζόμενες σακούλες

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button